Jolles & Ko Accountants

De heilige koe

Een auto van de zaak, of toch privé? Kopen of leasen: wanneer is welke optie het voordeligst? Hoe zit het met grijskenteken en met de bijtelling? Vragen waar de meeste ondernemers tegen aanlopen.

1) De keuze
2) Zakelijke ritten in uw privé auto
3) Auto van de zaak
4) Privé-gebruik omzetbelasting
5) Grijs kenteken

1) De keuze

Rondom de auto van de zaak en het gebruik ervan zijn verschillende fiscale regels vastgesteld. U kunt de auto op naam van de zaak zetten of in privé houden. Aan beide varianten kleven voor en nadelen.
De keuze hangt af van de werkelijke kosten, de cataloguswaarde van de auto, het aantal gereden kilometers(werk / woonwerk, privé) en het inkomstenbelastingtarief en is derhalve niet eenvoudig. In het algemeen geldt dat bij veel zakelijke kilometers en een relatief goedkope auto het eerder voordelig is om de auto in privé eigendom te houden. Daar staat dan tegenover dat bij een relatief duurdere auto en weinig zakelijke kilometers het veelal voordeliger is de auto op de zaak te zetten.

2) Zakelijke ritten in uw privé auto

Behoort de auto tot het privé-vermogen dan kunnen de kosten van het autobezit (aanschaf, brandstof, onderhoud, verzekering en belasting) niet ten laste van de onderneming gebracht worden.
Zakelijke kilometers kunnen wel tegen € 0,19 per kilometer ten laste van de onderneming gebracht worden. Dit tarief is inclusief alle bijkomende kosten (dus ook parkeergeld en autowassen). U dient wel een rittenadministratie van uw auto bij te houden.

3) Auto van de zaak

Bij een auto van de zaak komen alle autokosten ten laste van de onderneming. De omzetbelasting op deze kosten (ook op de aanschafprijs) kunnen teruggevorderd worden (mits de onderneming omzetbelastingplichtig is).
Voor het privé-gebruik wordt in de inkomstenbelasting vervolgens een fictieve bijtelling vastgesteld. Het percentage is op basis van de vastgestelde tabel van de cataloguswaarde bij aanschaf (inclusief BTW en BPM).
Alleen als u met een controleerbare rittenadministratie kunt aantonen dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt (woonwerk verkeer zijn zakelijke kilometers), kan de bijtelling achterwege blijven.
Zijn de werkelijke totale kosten van de auto lager dan de bijtelling volgens de tabel van de waarde, dan kunt u de werkelijke totale kosten als fictieve bijtelling rekenen. Dit geldt alleen bij IB-ondernemers.

4) Privé-gebruik omzetbelasting

Bij privé-gebruik van de auto van de zaak dient u omzetbelasting af te rekenen bij de laatste aangifte van het jaar. Dit geldt alleen als bij de aanschaf van de auto de BTW is teruggevorderd. De jaarlijks af te dragen omzetbelasting bedraagt dan 2,7% van de cataloguswaarde bij aanschaf (incl. BTW/BPM).

5) Grijs kenteken

Alleen ondernemers kunnen sinds 1 juli 2005 nog profiteren van het lagere motorrijtuigenbelasting van het grijs kenteken. Ook wordt er voortaan BPM berekend over de aanschafprijs van nieuwe bestelauto's. Alleen bij zakelijke gebruik komt de onderneming in aanmerking voor een teruggaaf van de BPM. U moet hiervoor beschikken over een BTW-nummer. Meer dan tien procent van de jaarlijkse kilometers moeten voor de zaak gereden worden.

Alhoewel bij het redigeren van bovenstaande informatie door ons de uiterste zorg is besteed, bestaat altijd de mogelijkheid dat deze informatie na verloop van tijd verouderd of niet juist (meer) is. Jolles & Ko is niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van bovenstaande informatie. Overname hiervan is voor eenieder echter toegestaan, mits integraal, met bronvermelding en wij hiervan op de hoogte worden gebracht.

Jolles & Ko Accountants B.V. is lid van: